A maszturbáció és a mentális egészség

A maszturbációval kapcsolatban rengeteg régi, negatív üzenetű tévhit él még ma is. Sokan hiszik például, hogy káros hatással lehet a mentális egészségre, pedig ennek épp az ellenkezőjére van egyre több bizonyíték!

Az önkielégítés fizikai és pszichés előnyei mellett nem szabad szó nélkül elmenni, ezért most összegyűjtöttük néhány meglepő és csodás hatását.

Feldobja a hangulatot

Megannyi kutatás kimutatta már, hogy egy orgazmus csodákra képes az agyunkkal! A szexuális tevékenységek – így az önkielégítés – során is rengeteg olyan hormon termelődik, ami a jó közérzetért felel. A csúcsra érve pedig valódi dopamin, szerotonin, oxytocin koktél szabadul fel.

Az ilyen hormonok többsége azért felel, hogy az agyunk „jutalomközpontjában” elégedettség és boldogság érzetét keltse. Tehát ha önkielégítés után nyugodt elégedettséget érzünk, akkor azért ezeknek az anyagoknak tartozunk hálával!

Csökkenti a stresszt és a szorongást

A fent említett hormonok közül az oxitocin különösen figyelemre méltó, amit a szeretethormonként is szoktunk emlegetni. Ez a becenév nem véletlen: nemcsak boldogsághoz kapcsolódó fizikai folyamatokat támogatja, hanem a kortizolszint csökkenését is elősegíti. Ez pedig annyit jelent, hogy segít megszabadulni a stressztől.
Stresszes volt a napod? Maszturbálj egyet, és máris szebb lesz a világ!

Javítja az alvás minőségét

Az alvási nehézségek rengeteg embert érintenek – a mögöttük meghúzódó okok pedig nagyon változatosak lehetnek. Egy lelkileg nehéz időszak alatt vagy után gyakran forgolódunk éjszakánként álmatlanul az ágyunkban. Az egyre kevesebb alvás pedig csak még feszültebbé tehet minket, ezzel egy ördögi körbe kerülve.

Rengeteg praktika és termék létezik, melyekkel az alvásunk minőségét megpróbálhatjuk csökkenteni. De ha költséges terápiák, gyógyszerek és kétes hatású módszerek helyett valami egyszerű de nagyszerű megoldást szeretnénk: szexeljünk! Akár csak önmagunkkal is, hiszen a folyamat, és az azt megkoronázó orgazmus is csodákra képes. 

A már említett, jó közérzetért felelős hormonok felszabadulása után a mentális állapotunk sokkal nyugodtabbá válik, elősegítve ezzel a könnyebb elszenderedést és a mélyebb alvást. Egy 460 fő részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy az emberek 64%-ának jobb az alvásminősége szexuális tevékenység után, különösképp, ha orgazmusuk is volt. 

Növeli a koncentrációt

Míg egyes hormonok – például az oxitocin – a boldogságért és a stresszmentes nyugalomért felelnek, mások a motivációnkat növelik! Ilyen többek között a dopamin, aminek fokozódott termelődése esetén motiváltabbak és koncentráltabbak lehetünk – sőt, a memóriánk  is jobban funkcionálhat, így a tanulás is könnyebben mehet.

Ha tehát a maszturbáció csúcspontja után kedvünk támad tanulni vagy dolgozni egy kicsit, ne hessegessük el a gondolatot, inkább használjuk fel az épp 120 százalékon pörgő agyunkat!

Segíti az önbecsülést

Tudtad, hogy a maszturbáció segít még jobban elfogadni és megszeretni magad? Sőt mi több, talán ez lehet az egyik legerősebb hatása, ami ráadásul hosszú távon érezhető.

A már sokat emlegetett boldogsághormonok arra is jók, hogy segítsenek megszeretni a tested és annak működését. Így miközben felfedezed, milyen testi kényeztetések okoznak neked örömöt, rögtön meg is barátkozhatsz saját magaddal. A maszturbáció közben növekedő hormonszint egyenesen az egekbe képes rántani az optimizmusunkat – így hát mi lehetne jobb módszer, ha épp egy kis elfogadásra és szeretetre van szükségünk?

Javítja a testképet

Talán nincs is olyan ember, aki ne érzett volna már bizonytalanságot saját testét, megjelenését illetően. Amikor magunkkal játszunk, akkor egy szórakoztató és természetes módját választjuk a testünk megismerésének és a vágyaink felfedezésének. 

A különféle erogén zónákon át vezető kaland során megtanuljuk, milyenek vagyunk és mit szeretünk… illetve, azt is, hogyan működik a testünk. A rendszeres maszturbáció így végül ahhoz vezet, hogy egyre jobban tisztában vagyunk önmagunkkal. Márpedig a tudás hatalom- ez esetben pedig ez önbizalmat jelent. 

Ha már ismerjük a szexuális preferenciáinkat, a partnerünkkel való kommunikáció is sokkal-sokkal könnyebbé válik. Ez pedig egyenes út a boldog, kiegyensúlyozott szexuális élethez.

Fájdalomcsillapítóként is működik

Bár a fájdalomra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint ami a jó szex útjába áll, érdemes kicsit más irányból közelíteni! Ami eddig akadály volt, mostantól lehet maga a megoldás, ugyanis mára bebizonyították, hogy az orgazmus képes csökkenteni a fejfájást vagy épp a hasi, menstruációs görcsöket. 

Ennek ismételten a hormonokhoz van köze, de a menstruációs fájdalmak esetében az önkielégítés, valamint orgazmus közbeni izommunkának is nagy szerepe van a fájdalom csökkentésében!

Akkor a maszturbáció mindenre jó? 

Ezt azért így nem állítjuk. Bár mára számos pozitív hatását bizonyították, azért nem szabad azt hinnünk, hogy ez a tökéletes és univerzális gyógymód. A fenti felsorolás inkább tüneti kezelés, ami sok mindenben segíthet, de ha súlyos vagy hosszú ideje tartó mentális/fizikai problémáktól szenvedsz, mindenképp fordulj szakemberhez.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szexedukáció