Önkielégítéssel a betegségek ellen?

Önkielégítéssel a betegségek ellen?

Ismeritek a mondást, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja? Nos, lehet, érdemes a jövőben más módszereket is kipróbálni!

Nekünk legalábbis van egy olyat ötletünk, ami garantáltan élvezetesebb lesz még a legízletesebb alma elnassolásánál is! Bizony, az orgazmusra gondolunk, és bár a címben önkielégítés szerepel, az sem baj – sőt! –, ha inkább a páros tevékenységre szavaztok. De lássuk, miként segít az egészség fenntartásában a rendszeres szexuális kielégülés!

A boldogító orgazmus 

Az senkinek nem meglepő, hogy egy kielégítő szexuális együttlét vagy épp maszturbáció után nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, esetenként egyenesen boldogabbnak érezzük magunkat, de arról ritkán esik szó, hogy ennek milyen fiziológiai okai vannak.

Az orgazmus egy rendkívül gyakori emberi jelenség, így nem csoda, hogy a biológiai okait és hatásait megannyiszor kutatták már, és valószínűleg még sokáig kutatni is fogják. (Különösképp igaz ez a női orgazmusokra, amit elkeserítően későn kezdtek el csak tudományosan vizsgálni.)

Az egyik legfontosabb tény az orgazmussal kapcsolatban, hogy mind az odavezető úton, mind alatta, mind pedig után pozitív érzésekért felelős hormonok, főként dopamin és oxitocin termelődik az agyunkban. Előbbit a köznyelvben boldogsághormonként szokás emlegetni, hiszen ennek köszönhetjük az elégedettségérzetet: épp ezért például némi csoki elfogyasztása is elősegítheti a dopamintermelést. Persze ha valaki nem édesszájú, akkor érdemes inkább a chipsszel próbálkoznia… vagy az orgazmussal. 

Az oxitocin jótékony hatásairól biztosan sokat tudnának mesélni azok a nők, akik már túlestek egy terhességen és szülésen, hiszen nagy szerepet játszik a fájdalom mértékének csökkentésében. De legalább ilyen fontos szerepe van a párválasztás során is, ugyanis egyre több kutatás igazolja, hogy ez a hormon felelős a „szerelem vak” kifejezés létjogosultságáért. 

Ami viszont számunkra most még fontosabb, hogy az orgazmus során keletkező oxitocin csökkenti a kortizol, a stresszért felelős hormon szintjét! Nem számít, hogy önkielégítés vagy együttlét során érünk a csúcsra, ennek a hormonnak köszönhetően a szorongás, félelem és pánikérzet mérétke is lecsökken!

A kifejezetten BDSM és szexuális fétisek kutatására specializálódott Dr. Gloria Brame 25 éves pályafutása során arra a következtetésre jutott, hogy az orgazmus egyértelműen a legnagyobb, nem kábítószerek által kiváltott dopaminbomba, amit egy ember megtapasztalhat.

A dopamin- és oxitocinszint növelésével, valamint a kortizolszint csökkentésével az emberi agy egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb állapotba kerül, ez pedig – ha hosszú távon is így van – természetesen jó hatással van az egészségünkre. 

 

Az immunerősítő orgazmus

Már az előző pontból is kiderül, hogy egy orgazmus tele van pozitívumokkal, ám akkor még nem is beszéltünk az immunrendszerünkre gyakorolt hatásairól! Lényegében itt is az oxitocinnak és a dopaminnak mondhatunk köszönetet, illetve az általuk kordában tartott kortizolszintnek. Amikor ezek a hormonok rendszeresen szabadulnak fel, segítik az ép és erős immunrendszer megőrzését. 

Dr. Jennifer Landa hormonterápia-specialista kimutatta, hogy a maszturbáció az immunerősítéshez ideális környezetet teremt, míg a német Esseni Egyetem által végzett kísérlet a fehérvérsejtek számát vizsgálta. A tesztek során megmérték a résztvevők fehérvérsejtszámait 5 perccel az önkezűleg generált orgazmus előtt, valamint 45 perccel utána. Az eredményekből kiderül, hogy ezek száma jelentősen megnőtt, főként azoké, amik kimondottan a fertőzések leküzdésében játszanak szerepet. 

Bebizonyosodott tehát, hogy a maszturbációs izgalom és orgazmus valóban pozitív hatással lehet az immunrendszer erősítését illetően.

A fájdalomcsillapító orgazmus

Stefan Evers például, aki a neurológusként a fejfájással kapcsolatos kutatásokra specializálódott, arra jutott, hogy a migrénes fájdalomtól szenvedők 60%-a (a 800 résztvevős kísérlet esetében ez már meglehetősen reprezentatív eredménynek számít) a fájdalom jelentős enyhülését tapasztalja egy orgazmust követően. (Hozzá kell tenni, hogy más típusú fejfájásnál ez az arány sokkal alacsonyabb, sőt vannak olyan esetek, ahol éppen fordított hatás a gyakoribb.)

A fájdalom csökkenése pedig az alvásminőséget is befolyásolja. Valahányszor azt próbálják felmérni, hogy valaki miért maszturbál, a válaszadók jelentős százaléka nyilatkozik úgy, hogy ez segít nekik a könnyebb elalvásban. Ez tehát egy olyan hatás, amit laikusként is könnyen és sokan megfogalmaztak már, de migrénes fejfájás esetén kiemelten fontos szerepe lehet. Egy lefekvés előtti orgazmus tehát hozzásegít a pihentetőbb alváshoz is, ami hosszú távon szintén a jobb immunrendszert eredményezi. 

Ha tehát élvezetes módon akarunk tenni az egészségünkért, érdemes napi szinten gondoskodnunk a saját orgazmusunkról. Testünk és lelkünk egyaránt meg fogja hálálni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Szexedukáció