Barion Pixel

Élet a koronavírus idején: 5 ok, amiért szükséged van az orgazmusra

A COVID-19 széles körű elterjedésével sok ember élete drasztikusan megváltozott: a kényszerűen otthon töltött napok megannyi embernél eredményeznek stresszt és szorongást. 

Ilyen időkben érdemes a megszokottnál is több figyelmet fordítani az énidőre, a privát relaxációra. A saját otthonod kényelmében és biztonságában is megtalálhatod a módját a szórakozásnak! Edzel, fogat mosol, rendesen kialszod magad, próbálsz egészségesen étkezni… mindezt annak érdekében, hogy minél inkább karban tartsd magad. De vajon gondoltál-e arra, hogy többet kéne szexelni? 

Akárcsak a jóga vagy a meditáció, egy-egy együttlét vagy önkielégítés is segít megőrizni a kontrollt az elménk és a testünk felett! Olvass tovább, és ismerj meg néhány okot (a sok közül), amiért érdemes egy nőnek erre is időt szánni!


A szex fiziológiája

Egy nő esetében a szexuális izgalom négy fázisra különíthető el. Az első fázisban a várható szexuális tevékenységre a test megemelkedett pulzusszámmal, vérnyomással és felgyorsuló légzéssel reagál. Ez a bőrödön is meglátszik, hiszen a bőséges vérellátás selymesebbé, ragyogóbbá teszi azt. De ez nem csupán pillanatnyi hatás, a gyors véráramlás segít a méreganyagok kitisztításában, épp ezért tapasztalhatod azt is, hogy a rendszeres szexuális életet élőknél csökken a pattanások mennyisége. 

A második fázisban ez tovább fokozódik, de mellette megkezdődik az izmok igénybevétele is. Az izmok úgy nevezett dinamikus feszültsége afféle saját testsúlyos edzésnek minősül, mely során úgy mozgatod meg minden porcikádat, hogy szinte észre sem veszed, ám növeled vele az erőnlétedet. 

A harmadik szakasz az, amiért mindenki „küzd” a szex során, az orgazmus. Bár ez a legrövidebb rész, van, hogy csupán pár másodpercig tart, ennek során rendkívül intenzív folyamatok mennek végbe. A döbbenetes izommunka jutalma óriási mennyiségben felszabaduló boldogsághormon, ráadásul ehhez még partnerre sincs feltétlenül szükség, az önkielégítés során átélt csúcspont pontosan ugyanezzel az eredménnyel párosul. 

A negyedik, feloldási rész során minden megnövekedett testi funkció visszatér a normális állapotba, ugyanakkor a korábbi három fázis pozitív hatásai ekkor kezdik el igazán kifejteni hatásaikat. A hormonoknak köszönhetően nyugalom és kellemes boldogság áraszt el, ami órákig, sőt, napokig is hatással lehet a közérzetedre. Persze sokaknak előbb ki kell pihenni a fáradalmakat.


Hogyan tesz a szex egészségesebbé?

Számos kutatás irányul a szexuális élet és az egészség összefüggéseinek vizsgálatára. Mi most öt olyan tudományos eredményt mutatunk be, ami biztosan meggyőz róla, hogy az önkéntes száműzetés idején is érdemes pajzánkodni egy kicsit!

1. Jobb hangulat

Egy harmincezer amerikai bevonásával végzett kutatás bebizonyította, hogy azok, akik hetente legalább egyszer létesítenek valamilyen szexuális kapcsolatot, boldogabbnak érzik magukat a többieknél. A kutatás arra is rávilágított, hogy akkor igazán jók az eredmények, ha megvan az intim, meghitt kapcsolat is a partnerrel, sőt, ennek megléte mellett nincs is feltétlenül szükség a heti több együttlétre a szex okozta boldogság szinten tartásához. A stabilan működő párkapcsolatban tehát koránt sincs szükség a mindennapos szexre, de persze csökkenteni sem kell a számot!

2. Szellemi frissesség

Egy 2010-es kutatás arra talált bizonyítékot, hogy a szexuális tevékenység serkenti a hippokampuszban található sejtek növekedését. Az agynak ezen része óriási szerepet játszik a hosszú távú memória működésében, de segít a tisztább, gyorsabb gondolkodásban is, javítja a kognitív funkciókat. De egy 25 éven át tartó kutatássorozat is alátámasztja az eredményeket: a Rutgers Egyetem munkatársai MRI segítségével vizsgálták a nők agyát orgazmus közben, így ismerték fel, hogy a csúcspont alatt az agy 30 különböző területe aktiválódik. 

3. Fájdalomcsillapítás

Kifogásként használni a fejfájást? Rossz döntés! Ugyanis a Munsteri Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a szex kimondottan segít a migrénes fejfájás csökkentésében! Legközelebb tehát ha tényleg fájdalommal küzdesz, érdemes a gyógyszeres doboz helyett az ágy felé venni az irányt, és más módszerekkel orvosolni a problémát. 

4. Szebb külső

Mint azt már fentebb is említettük, a megjelenésre is pozitív hatással van a szexuális tevékenység.  Egy másik hormonális melléktermék ugyanis a DHEA, azaz praszteron, amit a mellékvese termel egy – kivételesen jóféle – stresszválaszként. Ez a hormon pedig különösen jó hatással van a bőr és a haj minőségére, de még a testsúly-szabályozásra is!

5. Kevesebb szorongás

Ami pedig jelen körülmények között talán legfontosabb, hogy a szex csökkenti a stresszt és a szorongást. Ezt a Groningeni Egyetem kutatói bizonyították PET szkennelés segítségével: az orgazmust átélő nők vizsgálatával mutatták ki, hogy a hippokampusz és az amigdala aktivitása hozzájárul az éberség fokozásához és a szorongásérzet csökkentéséhez. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Szexedukáció

Keresés